Waar let je op bij de aankoop van een gebruikte luxe auto?

Mark Heutink
13 december 2021

The Engine Room is de afgelopen maanden druk bezig geweest met de in- en verkoop van diverse auto’s. Van ingeruilde BMW’s tot verkochte Porsches. Best bijzonder om te zien dat veel mensen die jarenlang gespaard hebben voor hun ‘droomauto’ vaak nog een beetje twijfelen aan welke auto ze hun geld uitgeven.

Met name de afweging leeftijd/km tegen en de opties die op een auto aanwezig zijn. Want waar moet je dus op letten bij de aankoop van een gebruikte luxe auto?

Om een voorbeeld te noemen; we hadden onlangs een klant die twijfelde tussen een oud type RS6 Performance, of een nieuw type RS6.

2018 met 605 pk tegen 2021 met 600 pk. Het verschil was toch snel 60.000 euro. De keuze van onze klant was op basis van prijs snel gemaakt; hij ging voor het RS6 C7 model. Een verstandige keuze, als je het ons vraagt.

Maar dan? Je komt in een jungle van opties terecht. Ga je voor:

  • 80.000 euro een RS6 uit 2015 kopen met 110.000 km?
  • Met BOVAG garantie?
  • Koop je bij een merkdealer?
  • Welke opties zijn een must als je de auto later weer inruilt?
  • Moet er een panoramadak op zitten, of is dat niet van belang?

Type & budget

Belangrijk is allereerst dat je een bepaald budget bepaalt, waar je niet overheen wilt gaan. Wij snappen dat dit in praktijk moeilijk is, want op 500 euro laten weinig mensen een deal niet doorgaan.

Selecteer dus in dit geval een bandbreedte wat je bereid bent uit te geven, voordat je gaat winkelen. Dit voorkomt een last-minute impulsaankoop waar je later spijt van krijgt.

Bepaal daarna wat voor type auto je wilt kopen. Een snelle sportsedan? Een SUV? Of toch een sportauto voor in het weekend. Overleg dit vooral thuis goed, want dat kan veel problemen vooraf uitsluiten (helaas niet alles).

Als je het type gevonden hebt waar je voor wilt gaan, kunnen we naar de belangrijke details gaan kijken.

Stel je hebt budget x, en je wilt een snelle stationwagon kopen, niet ouder dan 6 jaar. Dan kom je vaak bij de Duitse merken uit; Audi RS4 of RS6, BMW 540/550i, Alpina B5 Touring of Mercedes met een C of E klasse station.

Wat naar ons idee altijd het belangrijkste is; koop bij een betrouwbare verkoper. Dit betekent niet dat het een merkdealer moet zijn. We doelen hiermee op transparantie, duidelijk verhaal, open over de geschiedenis van de auto, enthousiasme voor de verkoop en uiteraard klantvriendelijk.

In praktijk zal je vaak zien dat er een tiental auto’s echt interessant voor jou zijn. Afhankelijk van de kleur die je kiest, dit is altijd persoonlijk, hou je dus een aantal interessante auto’s over, die wellicht relatief ver uit elkaar kunnen liggen.

Hoe bepaal je dan wat voor jou de beste keuze is?

Denk aan wie de auto gaat gebruiken. Wat zijn de karaktereigenschappen van deze persoon/personen? Wil je altijd sportief rijden, of is comfort voor jou ook belangrijk. Ga je veel kilometers rijden, of gebruik je de auto puur voor de weekenden? Wil je een auto voor jezelf kopen die je helemaal wilt personaliseren, of eentje die je na 2-3 jaar weer inruilt voor een nieuwere?

Allemaal belangrijke strategische afwegingen die je vooraf moet nemen om de keuze makkelijker te maken voor jezelf.

Voor sommige mensen speelt Brandstofverbruik, vermogen, koppel, PK ook een grote rol. In praktijk zal je echter zien dat dit voor de meeste modellen heel erg dicht bij elkaar ligt.

Op basis hiervan kan je vaak al heel veel auto’s wegstrepen.

Als je geen hardcore sportieve rijder bent, zal je ook geen profijt hebben van keramische remschijven. Heb je een gezin, dan is die extra luide sportuitlaat wellicht ook geen must. Of de 23inch velgen, die je vrouw of kinderen bij het inparkeren iets te dicht tegen de stoeprand aanzetten. Allemaal praktische overwegingen.

Uiteindelijk kom je dan bij een keuze tussen enkele auto’s. Hierbij gaat prijs wel een grote rol spelen.

Ook is garantie/onderhoudshistorie een heel belangrijk punt. Ons advies is dat je beter een paar duizend euro meer kan uitgeven aan een auto met een perfecte onderhoudshistorie, dan dit geld te besparen, om zo later tegen problemen aan te lopen als de garantie verlopen is. Dat wil je te allen tijde voorkomen lijkt me.

Al deze afwegingen meenemend, denken wij dat je moet een goed strategisch plan vooraf al heel veel ‘ruis’ weg kan halen, om zo tot de goede beslissing te komen.

Mochten jullie twijfelen bij de aankoop van een auto, en weet je niet wat je moet doen? Je kan ons altijd vrijblijvend om advies vragen; we helpen je graag de knoop door te hakken!