Met de RS 3 pakt Audi weer uit met zijn zogenoemde ‘5-in-lijn’. Hij heeft wel een nog sportiever karakter dankzij zijn Torque Splitter. De twee succesvolle standaard elementen van deze legendarische sportwagen uit de jaren tachtig bleven behouden. Ze worden gecombineerd met aan voorwielaandrijving. Dat verhoogt nog de prestaties van deze compacte Duitser. Dat alles was vooral gericht op “efficiëntie”, maar zorgt nu wel voor een gewijzigd rijgevoel. Wees gerust, voor een Audi RS3 kopen zijn er meer dan genoeg redenen
Dezelfde basisingrediënten
Audi voegt aan de goede bewaarde basisingrediënten een koppel of Torque splitter. Daardoor werd een elektronisch geordende lamellenkoppeling op elke aandrijfas van het achter differentieel geplaatst. Dit zorgt ervoor dat het koppel over elk achterwiel wordt verdeeld. Dit basisbeginsel doet denken aan de Ford Focus RS. In het geval van de Audi RS3 is het dezelfde module die recent werd gebruikt om het rijgedrag van de nieuwste generatie Volkswagen Golf R nog sportiever te maken.
Charismatische vijfcilinder
In sterk contrast met de Golf R, die nu een viercilinder onder de motorkap kreeg in plaats van de V6 van zijn voorgangers, blijft de Audi RS3 zweren trouw bij de charismatische vijfcilinder van zijn voorvaderen. Geniet ervan terwijl het nog kan. Dit 2.5 TFSI blok won negen keer op rij de titel “International Engine of the Year” won, heeft zijn succesrijke carrière bijna definitief achter de rug.
Ongewijzigd vermogen
Het vermogen van de Audi RS3 bleef verrassend genoeg ongewijzigd op vierhonderd pk. Tocht stijgt het koppel met 20 Nm, tot 500 Nm. Bovendien slaagden de ingenieurs er in het vijfcilinder blok te verruimen door het toerentalbereik voor het maximumkoppel tussen 2250 en -5600 toeren per minuut gekoppeld aan een maximumvermogen tussen de 5600 en 7000 toeren per minuut verder uit te breiden. Dat alles zorgt voor een ongekende sportieve rijstijl die de bestuurder krachtig in zijn kuip stoel drukt.
Sportieve achtersteven zorgt voor onnatuurlijk rijgedrag
Dankzij de Torque splitter geniet je in deze Audi RS3 van een sportieve achtersteven. Daar zorgt regelmatig voor een onnatuurlijk rijgedrag. Dat veroorzaakt in het begin een vervelende ondersturing. Die verdwijnt helemaal wanneer je het gaspedaal ingedrukt houdt. Je kunt dan proberen de zo ontstane slip met het gaspedaal in stand te houden. Vergeleken met een auto met achterwielaandrijving verloopt dit proces brusk en minder natuurlijk. Sportieve bestuurders zich hierdoor zeker niet afschrikken.
Opwindende rijervaring
De Torque Splitter in deze nieuwe Audi RS3 heeft veel meer te bieden. Hierbij denken we zeker aan de zogenoemde ‘RS Performance’-stand. Die stelt je in staat om het maximum uit de Audi RS3 te halen. Dat komt zeker zijn dynamische rijgedrag ten goede. Deze meer uitgelijnde stand schakelt het beginnende onderstuur bij het ingaan van de bocht, maar laat de achterruit subtieler en geavanceerder uitbreken bij het uitkomen van de bocht. Dat maakt de RS 3 opwindender om mee te rijden, zonder daarom zijn efficiëntie te verminderen.
Verbeterde wegligging
Met de nieuwe Audi RS3 werden ook heel wat details van zijn voorgangers verbetert. Dat is zeker zo op het vlak van zijn wegligging. Zo kreeg hij onder meer een breder spoor en optioneel elektronische gestuurde dempers van de RS Plus sportophanging. Dat zorgt voor een nog beter comfort ook in de sportieve settings. Vergeleken met zijn concurrenten is de Audi RS3 het veelzijdigste in gebruik. Dat alleen al is meer dan voldoende om de Audi RS3 kopen.
Vijfcilinder als absolute blikvanger
Audi’s bekende vijfcilinder is het absolute pronkstuk van deze RS 3. Zijn beperkte beschikbaarheid vermindert zijn sensaties duidelijk niet. Dat danken we aan zijn nieuwe uitlaatsysteem met volledig wisselende kleppen. Wanneer je dat wenst, kun je het geluid van de motor nog krachtiger laten horen.
De combinatie van een zeventraps versnellingsbak met standaard dubbele koppeling en een Launch Control, maakt dat de RS3 geen vier seconden (3,8) nodig heeft om van nul op te trekken tot honderd kilometer per uur. Zijn topsnelheid werd begrensd op 250 kilometer per uur tot 280 of 290 kilometer per uur afhankelijk van je gekozen keuze van model.
Verzorgde afwerking met sportieve look
De afwerking van het koetswerk is, zoals altijd bij Audi, verzorgd en de sportief, zowel binnen als buiten. Liefhebbers hebben de keuze tussen een RS3 Sportback en een Berline versie. Hun uitrusting is compleet bijna identiek aan de standaard A3 met dezelfde koetswerk vormen, wat de inhoud van de koffer nauwelijks beïnvloed.
De Audi RS3 kopen
Om met de standaard RS 3 Sportback uit te pakken zul je precies 62830 euro mogen neertellen. De Berline draagt een prijskaartje van 64230 euro. Met een elektronisch gestuurde demping (1200 euro), keramische remmen (4730 euro). Een combinatie van deze twee opties of het RS Dynamic Plus pakket kost je 6610 euro. Daarnaast zijn er nog de Matrix LED-koplampen van 850 euro en het Audi Sport RS uitlaatsysteem voor 1020 euro.
Waarom zou je een Audi RS3 kopen?
Een Audi RS3 kopen doe je als sportieve bestuurder ongetwijfeld voor zijn verrassende voordelen en zeker voor zijn:
- Verbeterd rijgedrag
- Charismatische motor
- Polyvalent en sportief gebruik
- Optimale afwerking
- Complete uitrusting